14. fejezet: A HADITERV

> A rögtönzésnek ugyanolyan fontos szerepe van a megvalósítás során, mint a hidegfejű számításnak, de a rögtönzés alapja mindig a számítás kell, hogy legyen.

 

Terv nélkül szinte öngyilkosság belevágni egy projektbe. A terv megléte ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ahhoz mindenáron ragaszkodni kell. „Nincs haditerv, mely túlélné az ütközet első öt percét.” – mondta Moltke. Így is van. A rögtönzésnek ugyanolyan fontos szerepe van a megvalósítás során, mint a hideg fejű számításnak, de a rögtönzés alapja mindig a számítás kell, hogy legyen. Az egyetlen „tökéletes” terv az, amelyet sosem valósítanak meg, mivel így sosem derül ki, hogy mi lenne másképp a megvalósítás során. A terv nem egy statikus valami, ami a fióknak készül, a tervnek élnie kell, és mindig a valóságra kell támaszkodnia.

A projekttervnek nem tökéletesnek kell lennie, hanem csak menedzselésre alkalmasnak. A kettő pedig nem ugyanaz.

Egy projektben a tevékenységek bármelyike aknára futhat, ezért bölcsebb, ha előre átgondoljuk, hova léphetünk, és hogy hol milyen valószínűséggel és milyen hatású aknát találhatunk. Valószínűség és hatás. A kettő csak együtt kezelhető, külön-külön nem sokat érnek.

A projektben a kockázatok olyanok, mint az aknamezőn az aknák. Ott lapulnak valahol a terepen, és bár nem látszanak, azért sejteni lehet, hogy valahol mégiscsak ott vannak, és bármikor rájuk léphetünk. Amikor pedig rálépett valaki, akkor már nem sok esélye maradt. Vagy széttépi az akna, vagy idegőrlő és erőforrásigényes hatástalanítás következik, miközben telik az értékes idő.

Szóval ha projektet vezet, ne gondolja, hogy nem fog aknamezőn táncolni. Higgye el, hogy fog! > 15.