9. fejezet: BETEGSÉG A TÁBORBAN

> Felmerül egy probléma, amit bárki meg tudna oldani, de mindenki úgy gondolja, hogy majd valaki megoldja, végül senki sem oldja meg, azonban magától nem oldódik meg, és amikor némi lappangás után újra felmerül, jóval nagyobb gondot okoz, mintha rögtön az elején orvosolták volna.

 

„Igen, de…” Hányszor hallotta már kollégáitól ezt a két szó? Ezek egy fertőző vállalati betegség tünetei, ezért az első jeleket is komolyan kell venni, és elejét kell venni a fertőzés további terjedésének.

Egy idő után a többiek is látják majd, hogy milyen jó ötlet kifogásokkal előállni, hiszen rendre tolerálja azokat a vezető, így nem, vagy csak jóval később kell elvégezni a feladatot.

A vezető kizárólag kifogásokat ne fogadjon el, csakis mindig együtt a lehetséges megoldási javaslatokkal. Így a betegek egy része hirtelen gyógyulni kezd, mert ugye sokkal nehezebb egy problémára megoldással is előállni, mint csak a kifogással. A kifogás pestis vírusa itt mutációba kezd. Ha a vezető nincs résen, azt veszi észre, hogy most ugyan a kifogás együtt jár a javaslattal, de mivel javasolni senki sem elég szegény, hamar kialakulhat az új változat, ami csak bővített változata az elsőnek, de tovább burjánzik, hiszen ötlete mindenkinek lesz, sőt, várhatóan olyan, amit nem neki kell megoldania.

 

Az egyik leggyakoribb hiba a szervezetekben, hogy ha egyszer valami működik, akkor azon soha többé nem szeretnének változtatni. Kialakult egy rend, és az szent és sérthetetlen. Persze most mondhatná valaki, hogy jó, jó, de egy másik fejezetben meg pont a rendről, a fegyelemről és annak fontosságáról szól a fáma. Így van. Nem arról van szó, hogy nem kell rend, és nem is arról, hogy a rend valami olyan fétis, ami „örökre vasalva”. Arról van szó, hogy a rendet, amit annak érdekében hoztunk, hogy hatékonyak legyünk, folyamatosan vizsgálni kell. Segít, vagy már akadályoz a régi rend? Ez a kérdés!

 

A kulcsfigurával ugyanaz a teendő, mint a kulccsal. Le kell másolni, hogy ha elveszne az eredeti, azért bejussunk a házunkba. > 10.