5. fejezet: ÖN DÖNT: MENEDZSEL VAGY VEZET?

 

> Az igazi menedzser pontosan tudja, hogy egy jó időben meghozott rossz döntés százszor jobb, mint egy későn meghozott jó döntés. Az előbbi ugyan kellemetlen, meg költségei is vannak, de még időben korrigálható, ráadásul akkor már nagyobb valószínűséggel jó döntés születik a fájdalmas tapasztalat alapján. Az utóbbi viszont teljesen hasznavehetetlen, hiszen akkor már „elment a hajó”.

Gyakran felteszik a kérdést, hogy akkor mi a dolga egy vezetőnek. Figyelje a piacot, a konkurenciát, tartsa a kapcsolatot a partnerekkel, szerezzen munkát, és biztosítson erőforrásokat, hogy a célok elérhetőek legyenek. Gyakorlatban? Olvassa az újságokat, figyelje a híreket, menjen teniszezni, golfozni vagy vitorlázni a potenciális megrendelőkkel, lobbyzzon, legyen benne az üzleti élet vérkeringésében, és ez alapján határozza meg, hogy merre tartson a vállalat a következő 2-3 évben.

A vezető dolga nem az, hogy a napi dolgokban döntsön, hanem hogy hosszú távon gondolkodjon. Meghatározza a vállalati célokat, amelyekért a szervezet küzdeni fog, amit el szeretnének érni, ami közvetve biztosítja a szervezet jövőjét.

Csak az a stratégia lehet eredményes, amely ismeri a vállalat taktikai képességeit és lehetőségeit, és csak az a taktika vezet a cél felé, amely figyelembe veszi a stratégiai célokat. Az a taktika, amely nem létező vállalati szakmai tudásra épít, eleve kudarcra van ítélve, akkor is, ha a szakemberek egyébként másban igen komoly tudással rendelkeznek. > 6.