4. fejezet: HOL VAGYOK? MIÉRT VAGYOK? VAGYOK?

 

> Ahogyan minden stratégiai játékban, így a hadászatban és a gazdaságban is a szabályok ismerete után a legfontosabb tényező a rendelkezésre álló lehetőségek, eszközök és erőforrások felmérése. Mi az, ami rendelkezésünkre áll, mink van? Mindazt, amit elképzeltünk, milyen külső környezetben kell megvalósítanunk?  

 

Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen erőforrásaink vannak, ezek milyen színvonalúak, milyen állapotúak, milyen mennyiségben és mennyi ideig állnak rendelkezésre, valamint milyen hamar lehet őket felhasználni. Tudnunk kell, mink van itt vállalaton belül, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy mi vár ránk ott kint, a tőlünk független környezetünkben, mielőtt belevágunk a küzdelembe.

Sok menedzser iskola szinte kultikus magaslatokba emeli a célok meghatározását. Természetesen célok kellenek, de nem mindig az a siker titka, ha mereven ragaszkodunk hozzájuk. A célok a tervekhez hasonlóan nem statikus valamik. Ugyanolyan dinamikusan kell kezelni a célokat, mint a terveket, ami persze nem azt jelenti, hogy naponta, ötletszerűen lehetne változtatni rajtuk. A célokért tenni kell, de nem szabad, hogy a rögzített céljaink túlnőjenek rajtunk, és gúzsba kössenek. > 5.